Ivaldesönerna


Ivaldesönerna smidde bland annat hammaren Mjölner.


Ivaldesönerna var i nordisk mytologi en brödraskara av dvärgar som smidde flera av gudarnas vapen och smycken. De var söner till Ivalde, dvärgarnas furste som härskade i underjorden, som också skall vara far till Hjuke och Bil. Ett par av bröderna är Brokk och Eitre (alternativt Sindre*).

Tillsammans skapade de smidesskickliga bröderna Sifs guldhår, Frejs skepp Skidbladner** och Odens spjut Gungner. När dessa var gjorda slog Loke vad om sitt huvud med Brokk om att Eitre aldrig skulle kunna uppnå lika sköna ting på egen hand. Trots att Loke fick en fluga att sticka Brokk svårt tre gånger lyckades Brokk hålla liv i härden så att Eitre kunde färdigställa galten Gullinburste, guldringen Draupner och hammaren Mjölner. Där börjar en lång historia som gör att Oden får Draupner och Gungner, Frej får Skidbladner och Gyllenborst och Tor får Mjölner samt guldhåret åt sin fästmö Siv. ø Dvärgarna presenterade sig inför asarna i Asgård och överräckte ringen till Oden, galten till Frej och hammaren till Tor och bad dem döma i vadet. Loke förlorade vadet och tvingades fly. Han fångades dock upp av Tor som, istället för att krossa hans huvud, sydde igen hans läppar. Som vanligt dröjde det inte länge förrän Loke lyckades befria sig från även denna situation.

*Sindre
Sindre är i nordisk mytologi en av de smedjeskickliga dvärgar som lever under trädet Yggdrasil. Han gjorde Tors hammare Mjölner, samt grisen Gyllenborste och ringen Draupner. Brokk, hans bror tog dessa saker och slog vad om Lokes huvud, och där börjar en lång historia som gör så att Oden får Draupner och Gungner, Frej får Skidbladner och Gyllenborst och Tor får Mjölner samt ett guldhår åt sin fästmö Siv.

**Skidbladner
Skidbladner, namn på den fornnordiska guden Frejs magiska skepp som han kan vika ihop och stoppa i fickan. Skidbladner har också alltid medvind oavsett vilket håll hon seglar åt. Dessutom fick alla asagudarna plats.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0