GerdGerd
är i nordisk mytologi en vacker jättinna som är dotter till Gymer och Aurboda. Hon tilldrar sig Frejs uppmärksamhet och blir hans maka. Med honom får hon, enligt Ynglingasagan, sonen Fjölner.

Det berättas i Skírnismál, i den poetiska Eddan, att Frej en gång satt i Odens torn Lidskjalf, blickade norrut, fick syn på Gerd och fylldes så av åtrå att han varken kunde tala, äta eller sova. Hans tjänare Skirner begav sig till Jotunheim för att föra Gerd till Frej. Med sig fick han Frejs svärd, som kunde strida på egen hand.

Gerd visade sig svår att övertala. Det dög inte med gåvor (guldäpplen) eller högt skattad rikedom (ringen Draupner), det dög inte med att hota henne med svärd, eller att hota hennes far till livet. Gerd gav med sig först sedan Skirner hotat med de svåraste plågor genom runmagi både i detta livet och i nästa, om hon inte gick med på anbudet. Dessutom krävde jättarna att få Frejs svärd som betalning, och fick det, vilket kommer att stå Frej dyrt i Ragnarök, då han svärdlös kommer att dödas av Surt, och kanske med sitt eget svärd.

Gerd förknippades med norrskenet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0